Ustalanie cen w gastronomii

Ustalanie cen w gastronomii
15 Sie
4:31

Każdy właściciel restauracji czy innego tego typu lokalu gastronomicznego chce ze swojej działalności czerpać jak największe zyski i oczywiście nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Mimo wszystko nie jest powiedziane, że te osiągniemy wtedy, kiedy narzucimy wysokie ceny. Wydaje się, że takie działanie da zupełnie odwrotny skutek. Wszystko dlatego, że przez wysokie ceny klienci będą stawiać na inne restauracje, gdzie są one na bardziej umiarkowanym poziomie. Od czego zatem powinna zależeć cena kontentego dania w restauracji?

Charakter lokalu

Wielu właścicieli zwraca tutaj uwagę na składniki, które są potrzebne do jego przygotowania i na pewno słusznie. Jednakże nie można tutaj w żadnym wypadku zapominać także o charakterze samego lokalu, co jest ważne, a nawet najważniejsze. Jeśli prowadzisz bar szybkiej obsługi, to raczej na pewno nie odwiedzą Cię biznesmeni, którzy chcą się tutaj umówić na spotkanie. Tak samo do ekskluzywnej restauracji nie przyjdą studenci, bo zwyczajnie nie będzie ich stać na obiad w takim miejscu. Wiele zależy zatem od charakteru takiego lokalu.

Promocje

Nie jest też powiedziane, że do zachęcania odwiedzania swojego lokalu nie możesz wykorzystać jakichś promocji czy tym bardziej akcji marketingowych. Jeśli to możliwe powinieneś na przykład sprawdzić możliwość dołączenia do lokalnych zakupów grupowych. Kiedy ceny będziesz miał niższe i adekwatne do jakości lokalu, na pewno na brak zainteresowania ze strony klientów narzekać nie będziesz.

« »
2 Comments

    Magda

    Sierpień 17, 2016 at 4:31 pm

    Jak najbardziej charakter jest tu bardzo ważny.

    Iwona

    Sierpień 20, 2016 at 4:31 pm

    Nie da się jednak ukryć, że wiele restauracji zwyczajnie zawyża ceny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *