Prawidłowe nakrycie stołu w restauracji

Prawidłowe nakrycie stołu w restauracji
24 Cze
9:12

Restauracja to miejsce, gdzie panują pewne zasady i oczywiście nie możemy o nich zapominać. Rzecz jasna dotyczą one także i nakrycia stołu. Większość nie ma z tym problemu, ale warto wiedzieć, jak powinno takie nakrycie wyglądać. Od czego zatem powinniśmy zacząć?

Czystość

Na początek sprawa wydawać by się mogło oczywista, choć nie do końca. Jak najbardziej wszystkie podawane naczynia czy sztućce, nie mówiąc już o obrusach i innych elementach nakrycia muszą być czyste. W innym wypadku raczej odepchną od nas klientów, do czego właściciel restauracji, na pewno nie chce dopuścić.

Nakrycie podstawowe i rozszerzone

Przejdźmy teraz do samego nakrycia. Na stole wszystko ma swoje miejsce, a więc powinniśmy wiedzieć jak elementy nakrycia rozstawić. Jeśli weźmiemy tu pod uwagę nakrycie podstawowe, to zauważmy, że służy się ono do podawania obiadu złożonego z trzech dań. Jest to więc wersja uproszczona, na którą składa się łyżka do zupy, nóż i widelec do dania głównego, widelczyk deserowy, łyżeczka deserowa, kieliszek do wina i kieliszek do wody.

Tak więc po prawej stronie talerza muszą znajdować się nóż i łyżka do zupy. Po lewej natomiast widelec odwrócony brzuszkiem do dołu. Poza tym nad talerzem powinno znaleźć się miejsce dla łyżeczki oraz widelczyka do deserów.

Nieco więcej kłopotów jest przy nakryciach rozszerzonych, bo w jego skład chodzą duży nóż, nóż do przystawek, nóż do ryb, duży widelec, widelec do przystawek, widelec do ryb, łyżka do zupy, widelczyk deserowy, łyżeczka deserowa, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, kieliszek do wina białego, kieliszek do wina czerwonego, kielich do szampana, serwetka i podtalerz. O tym jednak nieco później.

»
2 Comments

    Paulina

    Czerwiec 25, 2016 at 9:12 am

    Niestety w wielu restauracjach o nakryciach nie wiedzą zbyt sporo.

    Kasia

    Czerwiec 26, 2016 at 9:12 am

    I tak jest już z tym lepiej niż jeszcze kilka lat temu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *