Indukcja, gaz czy płyta ceramiczna?

Indukcja, gaz czy płyta ceramiczna?
21 Lip
3:28

Prowadząc restaurację, nie możemy zapomnieć o odpowiedniej kuchence i jest to zrozumiałe. Jeśli już jesteśmy przy tym temacie, podkreślmy, że wybieramy tu na ogół pośród kuchenek gazowych, ceramicznych lub indukcyjnych. Które w związku z tym rozwiązanie wypada tutaj najlepiej i dlaczego?

Płyty indukcyjne i ceramiczne

Jeśli weźmiemy pod uwagę takie wyposażenie gastronomii to zauważmy, że płyty indukcyjne są dobrym rozwiązaniem z tego powodu, że się nie nagrzewają, a więc są jak najbardziej bezpieczne. Nie da się w związku z tym ukryć, że dzięki temu także i po długim gotowaniu nie będzie większego problemu z ich wyczyszczeniem. Problemem jest tu jednak koszt takich kuchenek, choć i tak w ostatnim czasie ich ceny mocno poszybowały w dół.

Ich przeciwieństwem są oczywiście kuchnie ceramiczne, które są znacznie tańsze, ale mają też swoje wady. Otóż nagrzewają się one bardzo szybko i długo stygną. Dlatego też ich czyszczenie jest utrudnione, a co za tym idzie, wątpliwa jest ich przydatność na wyposażeniu gastronomii.

Kuchenki gazowe

Ciekawym rozwiązaniem mogą być natomiast kuchenki gazowe, które w restauracjach i lokalach gastronomicznych możemy spotkać najczęściej. Nie ma w tym jednak nic nadzwyczajnego. Trzeba tu bowiem zauważyć, że na wyposażeniu gastronomii znajdują się one przede wszystkim dlatego, że koszt ich eksploatacji jest tutaj stosunkowo niski. Nie można zapomnieć, że większość właścicieli takich punktów przykłada do tego ogromną wagę.

« »
2 Comments

    Mariusz

    Lipiec 24, 2016 at 3:28 pm

    Nie ma wątpliwości co do tego, że kuchenki gazowe są najlepsze.

    Sławek

    Lipiec 24, 2016 at 3:28 pm

    Czy najlepsze to nie wiem, ale na pewno najbardziej opłacalne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *