Środki czystości w kuchni

Środki czystości w kuchni
09 Lip
12:20

Chyba nikt nie ma wątpliwości co do tego, że kuchnia to specyficzne miejsce w naszej restauracji, gdzie z wielką troską musimy dbać o czystość. Nie da się w takiej sytuacji ukryć, że wymaga to także od nas zainwestowania w urządzenia gastronomiczne, które temu służą. W innym wypadku zapewnienie czystości może być po prostu trudne, co na pewno bardzo negatywnie przełoży się na oceny ze strony klientów, samą pracę personelu, jak i oceny sanepidu.

Mycie ręczne a automatyczne

Przejdźmy tutaj do kwestii mycia naczyń. Na pewno mycie ręczne jest męczące i zabiera o wiele więcej czasu niż z udziałem urządzeń gastronomicznych temu służących. Jednakże ważniejsze jest tutaj mimo wszystko to, że jest ono o wiele mniej efektowne. Warto zauważyć, że dopuszczalna przez sanepid norma to sto bakterii na każdy centymetr sześciennych, podczas kiedy przy myciu ręcznym na jednym centymetrze sześciennym znaleźć się może nawet tysiąc bakterii. Dlatego też niezbędne są tu urządzenia gastronomiczne, dzięki którym utrzymanie czystości będzie prostsze.

O co zadbać?

Zastanówmy się jeszcze, o jaki sprzęt szczególnie powinniśmy zadbać, myśląc tu o czystości. Wydaje się, że na pewno będą to zmywarki, piece konwekcyjne, kotły warzelne, ekspresy, bemary oraz wszystkie powierzchnie w kuchni wykonane ze stali nierdzewnej. Pamiętajcie tylko, że liczy się jakość, a więc nabywajcie urządzenia cenionych na rynku firm, które tworzą sprawdzone sprzęty czyszczące.

« »
2 Comments

    Adrian

    Lipiec 12, 2016 at 12:20 pm

    Bez wątpienia czystość w kuchni to podstawa.

    Marek

    Lipiec 15, 2016 at 12:20 pm

    Na szczęście dziś nie jest to już problem, bo nie brakuje specjalistycznych urządzeń, które pomagają utrzymać czystość w kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *